| Több

Rettegett gyermekbetegség a fülfájás - II. rész

Irsai Hortenzia

A fülfájás rettegett gyerekbetegség – hihetetlen fájdalmakkal jár, és a süketség rémképét vetíti elő. Számtalan alternatív gyógymód kínál enyhülést, miközben rémtörténetek tucatjai zavarják össze a kezdő anyukákat. Pedig a fülfájás általában nem okoz maradandó károsodást, a szakszerű fülészeti kezelés pedig nem fájdalmas! 

(Folytatás)

Fájdalomcsillapítás

Még ma is jó néhány orvos állítja, hogy a gyulladt fület nem lehet érzésteleníteni, így fájdalomcsillapítás nélkül szúr bele a gyerek fülébe. Olyan hely is van, ahol adnak ugyan fájdalomcsillapító fülcseppet, de nem várnak a kellő hatás beálltáig. Mondanom sem kell, hogy mindkét esetben komoly fájdalom, és ezzel együtt súlyos trauma éri a gyereket. A jó és szakszerű érzéstelenítés hatására ugyanis a fül felszúrása kevésbé fájdalmas, mint a fülgyulladás állandóan lüktető kínja. A helyi érzéstelenítés mellett nyugtató tablettát is lehet adni. Így biztosíthatja az orvos, hogy szúrás közben nem fogja elrántani a fejét a gyerek. A szerek hatásának kialakulásához tíz-tizenöt percre van szükség – ennél kevesebb idő alatt nem lép fel a kellő fájdalomcsillapító hatás! Ha szükséges, el is lehet altatni a kicsit – ám mivel ez a beavatkozás komoly szövődményekkel járhat, jobb elkerülni – állítja dr. Réti Csaba.

a mese gyógyítHázi gyógymódok

Sokan minden fülfájást azonnal melegítéssel kezelnek, pedig ez nem minden esetben jó. Némely fülgyulladást kifejezetten ronthat a melegítés, hiszen a középfül zárt terében fokozza a vérbőséget, a gyulladást és a fájdalmas, feszítő érzést, gyorsítja, hogy a fül magától kifakadjon. Ha a melegítés hatására két-három percen belül nem érzi jobban magát a gyerek, sőt fájdalmai növekedéséről panaszkodik, akkor azonnal abba kell hagyni. A melegítés csak hirtelen fülfájás esetén lehet hasznos, illetve a már átszakadt dobhártya gyógyulását segítheti.
A fülcseppeket is érdemes kerülni – a kövirózsa-kivonat, az érzéstelenítő fülcsepp mind feláztatják a dobhártyát, csökkentik a feszülését, tehát látszólag használnak, hiszen csökken a fájdalom. De gondoljunk bele: mindez nem szünteti meg az okot, így csak elfedi a tüneteket, késlelteti a gyógyulást.

Ha a gyerek erős fájdalomról panaszkodik és sír, érdemes paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót adni. A fül-orr-gégész diclofenac tartalmú fájdalomcsillapító szirupot írhat fel. Arról se feledkezzünk el, hogy a legjobb gyógymód a személyes törődés, a gyereknek szentelt kizárólagos figyelem. Meséljünk neki Fülesről, a fülfájós manóról, gyűjtsünk össze egy cipősdobozba érdekes, de veszélytelen tárgyakat (például kimustrált zsebrádiót, rég elfeledett játékokat, nagyobbaknak fagyöngyöket és cipőfűzőt nyaklánckészítéshez), amelyek lekötik figyelmét, s amelyekkel együtt is lehet foglalatoskodni.

TÉVHITEK a fülfájásról

– A fülfájásra hajlamos kicsinél különösen figyelnek a felnőttek arra, nehogy sapka nélkül menjen a szabadba – pedig a sapka csak a külső füljáratok lehűlésétől véd, a középfülgyulladástól nem, hiszen ezcseppfertőzéssel terjedő betegség. Fontos támpont, hogy a gyerek hogy érzi magát sapkában. Ha nincs szüksége rá, ne erőltessük a fejére.
– Vannak, akik tartanak az orrszívó porszívó erejétől, félnek, nehogy a túlzott szívás összeroncsolja a kicsi belső szerveit. Jól illeszkedő betét esetén nem kell ilyesmitől tartani. Használni pedig olyan gyakran kell, amilyen gyakran egy alapos orrfújásra lenne szükség.

fülfájás, rettegett gyermekbetegség

Füles tippek

A fülfájás oka egy oda bekerült idegen test is lehet, ezért fájdalom vagy váladékozás esetén mielőbb forduljunk orvoshoz. Ilyen esetben persze nem lázas a gyerek, de panaszait komolyan kell venni.
A fül-orr-gégészeti rendelésen általában hosszú várakozásra kell számítani. Vigyünk magunkkal innivalót, mesekönyvet, egyszerű kis játékokat. A beteg gyerek számára szörnyű kínlódást jelent a tétlen várakozás.
Ha a csecsemő egyik napról a másikra elutasítja a szopást, vagy egy-két korty után fájdalmasan sír, középfülgyulladásra is kell gondolni. A nyelés ugyanis ilyenkor fájdalmat okozhat.

Egészség rovat cikkei

A dohányzásmentes életért!

Kezdődött az aluljárókkal, folytatódott a vasútállomásokkal, várókkal és tömegközlekedési megállóhelyekkel, ám a törvény lehet, hogy tovább szigorodik. A zárt közterületeken, vendéglátóhelyeken (kocsmák, bárok, diszkók stb.) is tilos lesz a dohányzás, ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, júliustól valószínűleg tilos lesz dohányozni a vendéglátóhelyeken, munkahelyeken. A bírságból befolyó pénzt csak egészségügyi célokra fordíthatnák. tovább..

A jó hallás ára

A világ népességének mintegy 10%-a szenved halláscsökkenéstől. Sokan közülük gátoltnak érzik magukat szociális és foglalkozásbeli helyzetükben. A fül-orr-gégészek és az audiológusok megfelelő módszert tudnak mindenkinek ajánlani hallásgondja megoldására. Ez természetesen pénzbe kerül. tovább..

Altató helyett Sleepwellness!

A Sleepwellness egy olyan módszer, amelynek segítségével a pszichés alvászavarokban szenvedő embereket „meg lehet tanítani” aludni... tovább..

Rettegett gyermekbetegség a fülfájás - II. rész

A fülfájás rettegett gyerekbetegség – hihetetlen fájdalmakkal jár, és a süketség rémképét vetíti elő. Számtalan alternatív gyógymód kínál enyhülést, miközben rémtörténetek tucatjai zavarják össze a kezdő anyukákat. Pedig a fülfájás általában nem okoz maradandó károsodást, a szakszerű fülészeti kezelés pedig nem fájdalmas!  (Folytatás) tovább..

Aktuális ajánlataink