| Több

A jó hallás ára

Irsai Hortenzia

A világ népességének mintegy 10%-a szenved halláscsökkenéstől. Sokan közülük gátoltnak érzik magukat szociális és foglalkozásbeli helyzetükben. A fül-orr-gégészek és az audiológusok megfelelő módszert tudnak mindenkinek ajánlani hallásgondja megoldására. Ez természetesen pénzbe kerül.

halláskárosodásAz utóbbi években egyre többet hallunk a zaj ártalmairól. A társadalom érdeklődése megnőtt a környezeti ártalmak eddig meglehetősen "érdemtelenül" háttérbe szorított, egyik legkárosabb hatása iránt. Dr. Faragó László, a megyei audiológiai állomás vezető főorvosa szerint, valóban elindult egy felismerési folyamat, ráadásul most egyre korszerűbb megoldási lehetőségek kerülnek napvilágra.

• A halláskárosultak száma jelentős. Nőtt az átlagéletkor, több az idős ember, és többnek van lehetősége, hogy kiderítsük halláscsökkenését. Ez nyilvánvaló. Kevésbé az a zajártalom növekedése. Ismert, hogy korunk egyik legnagyobb környezeti ártalma a zaj. A legszörnyűbb talán a fiatalok zenehallgatási kultúrája. Angliában például egy nyolcezer fős, húsz éven aluli fiatalokból álló csoportban végzett felmérés alapján megállapították, hogy 90 százalékuknál már megtalálható a halláskárosodás, az úgynevezett diszkókút. Nálunk is hasonló a helyzet.

 150 ezer páciens öt év alatt

 • Árban 8 ezertől 300-400 ezer forintig terjedően széles a paletta. A társadalombiztosítás listáján 14 gyártótól több mint 400-féle készülék található. Van választék, a legalkalmasabbat, legjobbat lehet kiválasztani. A tb elegánsan téríti ennek egy részét. Van, aminek a 85 százalékát, 50 százalékát, vagy fix összeget, amely felett a páciens fizet. Ezek a készülékek korszerűek, 30 százalékuk már digitális. A hangsúly azonban azon van, hogy a szakemberek is eljutottak odáig, hogy a korszerűbb és tökéletesebb hangminőséget adó digitális készüléket írják fel.

Ma már ezek anyagilag is elérhetők. Közgyógyellátásra ingyen is lehet hallókészüléket igényelni. A gyermekek ingyen kapják. Évente Magyarországon körülbelül 50 ezer darab készüléket adnak el. Öt évre vetítve ez 250 ezer készülék, de nem jelent ennyi pácienst is, mert az esetek 70--80 százalékában mind a két fülre adunk készüléket. Így tehát ez 5 év alatt nagyjából 150 ezer pácienst jelent. Figyelemmel a világstatisztikára, ahol 10 százalék, de 8-nál sehol sem kevesebb a nagyothallók aránya, akkor nálunk elszomorító, hogy a nyolcszázezerből csak 150 ezer ember kap készüléket.

Milyen hangosan beszélünk?

Milyen hangosan beszélünk?

Az átlagos hangosságú beszéd 60 dB értékű, míg egy repülőgép zaja elérheti a 140 dB értéket is. A 85 dB (A) értéken felüli zajok zajártalmat okozhatnak. Ennek kialakulása azonban egyénileg változó, így nehéz megállapítani egy általános értéket a károsító hangnyomásra vonatkoztatva. Biczók Bendegúz, az egy hónapja megnyitott Fül-Orr-Gége Centrum igazgatója szerint meglehetősen bizonytalan az egészségügy e szakágába való befektetés. Nem lehet gyorsan meggazdagodni. Hosszú távon is csak remélhető a megtérülés. Nagyon kevés ilyen céget fogad be az OEP, hogy államilag finanszírozott közfeladatot lásson el, pedig ez lenne a jövő. - Szerencsére ma már áldoznak az emberek egészségükre. Megcsináltatják a fogaikat olyanra, amilyenre szeretnék. A szemüvegek szinte divatcikknek számítanak. Talán elérünk oda is, hogy megérdemlik a nagyothallók is, hogy a legjobb készülékeket kapják. Ami az anyagiakat illeti, a fül-orr-gége alapvizsgálat ára a magánpraxis legalsó határa, 3 ezer forint. Az első kontroll 2 ezer, a második ezer forint, de a hallásvizsgálat ingyenes.

 

Egészség rovat cikkei

A dohányzásmentes életért!

Kezdődött az aluljárókkal, folytatódott a vasútállomásokkal, várókkal és tömegközlekedési megállóhelyekkel, ám a törvény lehet, hogy tovább szigorodik. A zárt közterületeken, vendéglátóhelyeken (kocsmák, bárok, diszkók stb.) is tilos lesz a dohányzás, ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, júliustól valószínűleg tilos lesz dohányozni a vendéglátóhelyeken, munkahelyeken. A bírságból befolyó pénzt csak egészségügyi célokra fordíthatnák. tovább..

A jó hallás ára

A világ népességének mintegy 10%-a szenved halláscsökkenéstől. Sokan közülük gátoltnak érzik magukat szociális és foglalkozásbeli helyzetükben. A fül-orr-gégészek és az audiológusok megfelelő módszert tudnak mindenkinek ajánlani hallásgondja megoldására. Ez természetesen pénzbe kerül. tovább..

Altató helyett Sleepwellness!

A Sleepwellness egy olyan módszer, amelynek segítségével a pszichés alvászavarokban szenvedő embereket „meg lehet tanítani” aludni... tovább..

Rettegett gyermekbetegség a fülfájás - II. rész

A fülfájás rettegett gyerekbetegség – hihetetlen fájdalmakkal jár, és a süketség rémképét vetíti elő. Számtalan alternatív gyógymód kínál enyhülést, miközben rémtörténetek tucatjai zavarják össze a kezdő anyukákat. Pedig a fülfájás általában nem okoz maradandó károsodást, a szakszerű fülészeti kezelés pedig nem fájdalmas!  (Folytatás) tovább..

Aktuális ajánlataink