| Több

A dohányzásmentes életért!

Irsai Hortenzia

Kezdődött az aluljárókkal, folytatódott a vasútállomásokkal, várókkal és tömegközlekedési megállóhelyekkel, ám a törvény lehet, hogy tovább szigorodik. A zárt közterületeken, vendéglátóhelyeken (kocsmák, bárok, diszkók stb.) is tilos lesz a dohányzás, ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, júliustól valószínűleg tilos lesz dohányozni a vendéglátóhelyeken, munkahelyeken. A bírságból befolyó pénzt csak egészségügyi célokra fordíthatnák.

A dohányzásmentes életértTöbb kormánypárti képviselő aláírásával benyújtották pénteken azt a törvénymódosító javaslatot , melynek értelmében a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás.

Ide tartoznak a  vendéglátóhelyek, munkahelyek, közösségi közlekedési járművek, illetve azok megállóhelyei. Ezeken a helyeken zárt légterű helyiségben nem lehet dohányzásra kijelölt helység sem. Kivételt képeznek a pszichiátriai osztályok, illetve hotelek, szállodák saját hatáskörben kialakított dohányzásra kijelölt helyei.

Teljes körű dohányzási tilalom lép életbe többek között a közoktatási intézmények, óvodák, iskolák, bölcsődék, egészségügyi intézmények területén. Ezeken a helyeken a szabadban sem lehet dohányozni.

Azokban az országokban, ahol már bevezettek hasonló korlátozást, a vendéglátóhelyek bevétele nem csökkent, egy éven belül viszont javult a lakosság egészségi állapota. Már a bevezetést követő első évben akár 15-20%-kal csökkentheti a szívinfarktus miatt kórházba kerülő betegek számát.

A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását. Továbbá támogatja a nagyméretű képes figyelmeztetések bevezetését a dohánytermékek csomagolásán, mert ez bizonyítottan csökkenti a fiatalok rászokását, és elősegíti a leszokásra vonatkozó döntés meghozatalát az aktív dohányosok között.

Bár a módosítandó törvény neve „Nemdohányzók védelméről szóló törvény”, helyesebb lenne azt „Dohányfüst expozíció elleni védelemről szóló törvény”-nek nevezni, hiszen nem csupán a nemdohányzók egészségét, hanem legalább olyan mértékben a dohányosokét is védi. A ma még érvényes szabályozás mellett a vendéglátó-ipari és a szórakozóhelyeken vágni lehet a füstöt. Belátással és elkülönítéssel sehol a világon nem tudták megoldani sem a vendégek füstmentes szórakozását, sem a dolgozók füstmentes munkavégzését.

A dohányzásmentes életért

A dohányzás miatt Magyarországon 18 percenként meghal egy ember. Közel harmincezer ember, egy Szentendre nagyságú kisváros teljes lakossága hal meg minden évben a cigi miatt. Hazánkban a becslések szerint a felnőtt nők 32 százaléka, a felnőtt férfiak 46 százaléka dohányzik. A 15 évesnél idősebb népességben csaknem minden harmadik ember rabja ennek a szenvedélynek.

Közös közleményben vagy önállóan a zárt közterületi teljes dohányzási tilalmat támogató szervezetek a teljesség igénye nélkül: Magyar Tüdőgyógyász Társaság, Magyar Kardiológusok Társasága, Magyar Hypertonia Társaság, Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, Magyar Kardiológiai Rehabilitációs Társaság, Népegészségügyi Képző és Kutatóhelyek Egyesülete, Családorvos Kutatók Országos Szervezete, Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, Légúti Betegek Országos Egyesülete, Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, Asztmás és Allergiás Gyermekek Magyarországi Egyesülete, OKKE / COPD-s Tüdőbetegek Egyesülete, Magyar Nemzeti Szívalapítvány, Füstirtók Egyesülete, Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért

Egészség rovat cikkei

A dohányzásmentes életért!

Kezdődött az aluljárókkal, folytatódott a vasútállomásokkal, várókkal és tömegközlekedési megállóhelyekkel, ám a törvény lehet, hogy tovább szigorodik. A zárt közterületeken, vendéglátóhelyeken (kocsmák, bárok, diszkók stb.) is tilos lesz a dohányzás, ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, júliustól valószínűleg tilos lesz dohányozni a vendéglátóhelyeken, munkahelyeken. A bírságból befolyó pénzt csak egészségügyi célokra fordíthatnák. tovább..

A jó hallás ára

A világ népességének mintegy 10%-a szenved halláscsökkenéstől. Sokan közülük gátoltnak érzik magukat szociális és foglalkozásbeli helyzetükben. A fül-orr-gégészek és az audiológusok megfelelő módszert tudnak mindenkinek ajánlani hallásgondja megoldására. Ez természetesen pénzbe kerül. tovább..

Altató helyett Sleepwellness!

A Sleepwellness egy olyan módszer, amelynek segítségével a pszichés alvászavarokban szenvedő embereket „meg lehet tanítani” aludni... tovább..

Rettegett gyermekbetegség a fülfájás - II. rész

A fülfájás rettegett gyerekbetegség – hihetetlen fájdalmakkal jár, és a süketség rémképét vetíti elő. Számtalan alternatív gyógymód kínál enyhülést, miközben rémtörténetek tucatjai zavarják össze a kezdő anyukákat. Pedig a fülfájás általában nem okoz maradandó károsodást, a szakszerű fülészeti kezelés pedig nem fájdalmas!  (Folytatás) tovább..

Aktuális ajánlataink