| Több

Wakeboard: egy igazi nyári sport

Szerző: Kiri

Ha unjuk már az úszást, strandolást, és valami extrémebbre vágyunk, itt az ideje kipróbálni a szélsebes siklást a vízen. A wakeboard hazánkban is egyre népszerűbb, és szerencsére már szerte az országban találhatók kiépített kötélpályás strandok.

A sportág története nem nyúlik vissza túl hosszú időre, a nyolcvanas évek közepén egy amerikai egyetemista srác készítette el az első ilyen jellegű deszkát saját magának, hogy aztán a 90-es években világhódító útra induljon ez a sport. A legjobban a snowboardra és a gördeszkára hasonlító eszközből ma már létezik kötés nélküli, puhakötésű és keménykötésű változat is. Ez utóbbi változat a legelterjedtebb, versenyeken is ezt használják, mivel lehetővé teszi a különböző légi trükköket, mutatványokat.  Akik elsőként próbálkoznak, azoknak általában azt tanácsolják, hogy a vízisít próbálják ki először, de a bátrak (és tehetségesek) mindjárt kezdhetnek wake-el is. Az első pár indulási kísérlet szinte kivétel nélkül egy nagy csobbanással ér véget a vízben, de tízből egy ember akad, aki elsőre körbe tud menni a pályán. Ha a rajtot sikerült elsajátítani, onnantól jöhet a kanyarodás technikájának tanulása, de ez már egy jóval könnyebb feladat lesz. Ha mindez megvolt, és biztosan siklunk a vízen jöhetnek a különböző ugratók és sliderek - persze mindenki józan ésszel, és óvatosan kezdjen trükközni.

A kötélpályák általában négy vagy ötszögletűek, a méretétől függően egyszerre 15-40 ember tartózkodik a vízen. Ezek sebessége állítható (szinte minden pályán van úgynevezett tanuló idő általában a délelőtti órákban, amikor alacsonyabb sebességre van állítva a motor) 25 km/h-tól egészen 40-60 km/h sebességig is fel lehet kapcsolni. Magyarországon Pest környékén az Omszki-tó és Dunaharaszti a legkedveltebb célpont, Győr mellett Ikrényben is található egy mesterséges tavi pálya, míg a Balaton térségében Füredet és Siófokot érdemes felkeresnie a wakeboardozni vágyóknak. Ezeken kívül a Velencei és a Tisza tavon is várják az érdeklődőket. Sajnos manapság a wakeboard még extrém sportnak tekinthető, így az ára meglehetősen borsos. A legkedvezőbb tanulóidőben is 2-4 ezer forint két óra, míg a napijegy 5-8 ezer forint körül váltható. Ez utóbbit viszont tényleg csak akkor érdemes váltani, ha már jól tudunk, hiszen eleinte még az edzésben lévők sem bírnak pár óránál többet. Ahogy azonban javul a technikánk, úgy leszünk képesek egyre többet körözni. Ha sok időnk van a nyáron, akkor érdemes idénybérletet váltani, ekkor nagyjából 200 ezer forintért májustól-októberig csúszhatunk kifulladásig.

Wakeboard

Utazás rovat cikkei

10 tipp egy New York-i kiruccanáshoz

Most, hogy vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba, New York valószínűleg még az eddiginél is népszerűbbé válik itthon. A Nagy Alma, ahogy a várost becézik, kedvelt úticél ősszel, amikor a Central Park gyönyörű színekben pompázik, télen, a karácsonyi vásárláshoz, és tavasszal is, amikor a felhőkarcolók között még nincs olyan szmog és hőség, mint a nyári időszakban. Összegyűjtöttük, mi az a tíz dolog, amire figyelni kell New Yorkban. tovább..

Budapesti járatot indít a Qatar Airways

A világ legjobb légitársaságainak számító arab fuvarozók eddig elkerülték Budapestet, de jövő januártól a Qatar Airways közvetlen járatot indít Budapestről Dohába, ahonnan így könnyebben elérhetők Magyarországról az ázsiai célpontok. tovább..

Újra repülhet a Concorde?

Az újraélesztési projektet két civil szervezet azután indította, hogy a februárban kezdődött Concorde-per a végéhez ért. tovább..

Megnyílt a MediciTravelshop Online webáruház!

Honlapunkon minden ami az utazással kapcsolatos megtalálható! Ha szeretne egy szép útikönyvet, térképet vagy albumot a már lefoglalt nyaralásához, vagy csak a gyűjteményét szeretné bővíteni, akkor weboldalunkon ezt könnyen megteheti. tovább..

Aktuális ajánlataink