| Több

10 tipp egy New York-i kiruccanáshoz

citistar.hu

Most, hogy vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba, New York valószínűleg még az eddiginél is népszerűbbé válik itthon. A Nagy Alma, ahogy a várost becézik, kedvelt úticél ősszel, amikor a Central Park gyönyörű színekben pompázik, télen, a karácsonyi vásárláshoz, és tavasszal is, amikor a felhőkarcolók között még nincs olyan szmog és hőség, mint a nyári időszakban. Összegyűjtöttük, mi az a tíz dolog, amire figyelni kell New Yorkban.

Lássuk tehát hasznos tanácsokból álló tíz pontos listánkat a fontos tudnivalókról:

1. Mint minden Amerikában, a JFK és a Newark repülőtér is óriási, ennek ellenére könnyű az eligazodás, minden logikus, és megfelelően ki van táblázva. A taxi Manhattanbe kb. 40$, és ebben az összegben már benne van a hídvám és a borravaló is. A terminál hemzseg a magukat ajánlgató taxitársaságoktól, de ne dőljünk be nekik, mindenki a balekot keresi. A jól ismert sárga taxi megbízható megoldás. Csoportoknak érdemes a SuperShuttle buszokat igénybe venni, ezekbe a járművekbe akár 11 ember is elfér, és az egész busz 115 dollárba kerül a JFK tól a Times Square-re. Ha valakinek vastag a pénztárcája, utazhat a JFK-ről akár helikotperrel is. Ennek az az előnye, hogy semmi perc alatt Manhattan szívébe jutunk, és a sziget varázslatos élményt nyújt a levegőből, ha tiszta az idő. A US Helicopter társaság kedvezményesen kínálja a jegyeket az év hátralevő részére (99$+10.50$ illeték), ha október 31.-ig lefoglaljuk, a helyünket.

2. Ami a szállást illeti, a hotel árak New Yorkban az egekben járnak, 300$ alatt nem igen kapunk rendes szobát egy éjszakára, de a hétvégére és több éjszakára való foglaláskor akadnak már kedvezmények, főleg az üzleti negyedben. Van olyan weboldal, amely a hoteleknél olcsóbb Bed &Breakfast lehetőségeket is ajánl. A többnyire csak zuhanyzós szobák többségében egyáltalán nincs kilátás, a légkondi és a tripla ablaküveg a zajártalom miatt általános. A butik hotelek szobái sokszor olyan kicsik, hogy a poggyász is alig fér el, ezért érdemes a választott szállodát leellenőrizni az www.expedia.co.uk vagy a www.tripadvisor.com oldalakon, ahol a vendégek véleményeit is elolvashatjuk az adott szálloda paraméterei mellett. Általában 15:00 után lehet elfoglalni egy szobát, de ha 18:00 után érkezünk azt jelezzük, mert kiadják a szobát másnak. Az árakba kalkuláljuk bele a majdnem 14% hotel adót, és a 3-6 dolláros szobánkénti ágy adót is.

3. A New York-i tömegközlekedés elég kaotikus, a csúcsforgalom állandó, csak elviselhetőbb és elviselhetetlenebb időszakai vannak. A buszhálózat ezért csak rövid távolságokra ajánlatos, a metró tisztább és biztonságosabb mint azt gondolnánk, de csak edzett turistáknak ajánljuk, mert egy vágányon több vonal is megáll, így könnyű eltévedni, és olyan környéken kilyukadni, ahol nem szeretnénk. A taxiért hevesen integetni kell (kiabálni nem muszáj, mint a filmekben, úgy sem hallják), a viteldíj 2,50 $-al indul beszálláskor, kötelező a borravaló, és 1,5 $/kilométer tarifával kalkulálhatunk. A várakozás 20 cent percenként, amely eléggé megdobja a végösszeget, ha a csúcsforgalomban rostokolunk, ennek ellenére a tarifa elviselhető, úgyhogy nyugodtan intsünk le egyet, ha tövig lejártuk a lábunkat.

4. A városnéző buszokhoz kapcsolódó belépőjegyekkel úszhatjuk meg New York látványosságait a legolcsóbban, ráadásul 48 órás jogosultságot kapunk a busz használatra, amivel gyakorlatilag mindenhova el lehet jutni. A Sighsteeing New York és a CitySightsNY társaságok a Times Sqaure-ről indulnak. Egyeztessük a terveinkkel az útvonalat, mert társaságonként több vonal és belépőjegy kombináció lehetséges. Amikor a dílereknek kifizetjük a városnéző „csomag” árát, egy halom kupont kapunk. Figyeljünk, hogy minden kifizetett kupont megkapjunk, mert utána ezeket a kuponokat a busztársaság embere váltja át belépőjegyekre, amikor leszállunk az adott megállóban.

5. A Top of the Rock a Rockefeller Center tetején lévő kilátó, sokkal kellemesebb és tágasabb, mint az Empire State Building. Teljesen körbe lehet sétálni, és kerítés helyett földig érő üvegpaneleken keresztül láthatjuk a várost. Igaz, az RC nem olyan magas mint a ESB, és nem látható a Central Park, de sokkal nagyobb panorámát kínál, több szinten, és kisebb tömeggel. Ráadásul egy 3D-s mozi is van az épületben, ami igazán remek helikopteres városnézést szimulál, főleg ha vannak velünk gyerekek. Karácsonykor a Rockefeller előtt áll New York gigantikus fenyőfája is.

6.Az Ellis-szigetre - ahol régen az Amerikába érkező első emigránsokat fogadták - és a Szabadság szoborhoz komp megy, amelyre kígyózó sorok várakoznak. Az optimális megoldás, ha a reggel induló első komphoz megyünk ki (ha tiszta az idő és nincs köd), akkor kevesebben várakoznak, mi vagyunk az első turnus és kényelmesen megnézhetjük a szobrot. A kompon így is választékot lehellnek majd a hajunkba, ezért ha fotózni akarjuk a panorámát, ne a padokért hajtsunk, hanem maradjunk állva a hajó pereménél. A szobornál nem érdemes kiszállni, mert a Liberty-szigeten semmi sincsen a szobron kívül, és meg kell várni a következő kompot az Ellis-szigetre, amin már a második turnussal is osztozunk. A bevándorlók múzeuma sok mindent elárul Amerikáról. A múzeumi moziba azonban eszünkbe ne jusson bemenni, az egész napunkat elrontja az Amerikát arrogáns hangnemben istenítő történelmi visszatekintés, amely igen sértő lehet az ínségesnek és pokolinak beállított európai országok lakóinak.

7. A New York-i vendéglátás a borravalókból él, és sokszor fogjuk úgy érezni, hogy mindenki a zsebünkre hajt. Ha elfeledkezünk a jattról, goromba megjegyzésekre számíthatunk, mert az összes pultosnak és pincérnek bérezése a borravalóra épül. A számla végösszegének a 15-20%-a az, amit "muszáj" otthagynunk az éttermekben és nem ritka az sem, hogy dupla borravalót fizettetnek velünk, 20% szerviz díjat ugyanis eleve hozzáadhatnak a számlánkhoz, ám ennek ellenére elvárják az aprót az asztalon. A bárokban 1$/ital a jatt ráta, a taxikban 15-20%, a hotelekben 1$/bőrönd, a szobalányoknak meg 5 dollár/nap járna. A hotel árakat elnézve ez utóbbi egy kissé ellenszenves összeg, amin nyugodtan karcsúsíthatunk, ha nem voltunk megelégedve a tisztasággal, ugyanis ez akkor dukál, amikor végleg elhagyjuk a szobánkat.

8. Ne dőljünk be az úton útfélen színházjegyeket áruló dílereknek, mert csakis arra hajtanak, hogy átvágjanak. Foglaljuk le jegyünket jó előre az interneten a választott színház weboldaláról, vagy pedig keressük meg, a non-profit TKS jegyeladó bódét a Times Square-en. Ott az aznap esti előadásokra délután 3 és 8 óra között tudunk jegyet venni, akár féláron is, ha nem vagyunk válogatósak. A Ticketmaster weboldal is remek olcsó jegyeket kínál, itt másnapra vehetünk kedvezményes színházjegyeket. Érdemes még körülnézni a Best of Broadway weboldalon is, ha valaki egy bizonyos darabra vadászik jegyeket.

9. New York a vásárlók paradicsoma, a nagy tervezők (Gucci, Dior, Chanel, Prada, D&G, DKNY stb.) darabjai szinte féláron vannak az európai árakhoz képest. A boltok nyitvatartása hasonló, mint itthon, és sok bolt vasárnap zárva tart. Ha a híres Macy's áruházban akarunk körülnézni, vigyük magunkkal az útlevelünket, mert a külföldieknek engedmény jár. Érdemes körbenézni, a Orchard Street és a Grand Street környékén (Lower East Side), ahol remek leárazások szoktak lenni (de a boltok nincsenek nyitva szombaton), és a Garment Districtben is, a 6th-8th Avenue és a 30th-40th Street között. A konzummániás Topbutton weboldal megsúgja nekünk, hogy mikor és hol van leárazás a városban.

10. A Delta Airlines szerdánként indít gépeket New Yorkba, és egy hosszú hétvégére kalkulált jegyár nagyjából 140 000 Ft per fő. A Malévnak rugalmasabb a menetrendje, de 160 ezer forintnál olcsóbban náluk nem nagyon kapunk jegyet. A foglalás első oldalain feltüntetett jegyár ne tévesszen meg bennünket, az amerikai utaknál a járulékos díjak nagyjából annyit tesznek ki, mint maga a jegy ára. Az American Airlines járatai hasonló árban vannak, mint a Malév árak, a légitársaság azonban csak átszállással szállít utasokat New York-ba. Online helyfoglalás nem lehetséges.

Tovább az eredeti cikkhez

Utazás rovat cikkei

10 tipp egy New York-i kiruccanáshoz

Most, hogy vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba, New York valószínűleg még az eddiginél is népszerűbbé válik itthon. A Nagy Alma, ahogy a várost becézik, kedvelt úticél ősszel, amikor a Central Park gyönyörű színekben pompázik, télen, a karácsonyi vásárláshoz, és tavasszal is, amikor a felhőkarcolók között még nincs olyan szmog és hőség, mint a nyári időszakban. Összegyűjtöttük, mi az a tíz dolog, amire figyelni kell New Yorkban. tovább..

Budapesti járatot indít a Qatar Airways

A világ legjobb légitársaságainak számító arab fuvarozók eddig elkerülték Budapestet, de jövő januártól a Qatar Airways közvetlen járatot indít Budapestről Dohába, ahonnan így könnyebben elérhetők Magyarországról az ázsiai célpontok. tovább..

Újra repülhet a Concorde?

Az újraélesztési projektet két civil szervezet azután indította, hogy a februárban kezdődött Concorde-per a végéhez ért. tovább..

Megnyílt a MediciTravelshop Online webáruház!

Honlapunkon minden ami az utazással kapcsolatos megtalálható! Ha szeretne egy szép útikönyvet, térképet vagy albumot a már lefoglalt nyaralásához, vagy csak a gyűjteményét szeretné bővíteni, akkor weboldalunkon ezt könnyen megteheti. tovább..

Aktuális ajánlataink