| Több

A svéd parlamentbe költözhetnek a Pirate Bay szerverei

Index.hu

A svéd kalózpárt nyújtana segítséget a világ legnagyobb torrentoldalának, a Pirate Baynek, ami egyre nehezebben talál a szerverei üzemeltetéséhez internetszolgáltatót, mióta tavaly tavasszal a svéd bíróság az oldal üzemeltetőit egy-egy év börtönre és 800 millió forintnak megfelelő pénzbírságra ítélte.

piratebayA pernek még nincs vége, a kalózok fellebbezése utáni új tárgyalást először tavaly novemberre tűzték ki, aztán idén nyárra halasztották, most pedig októberre tervezik. Addig is a nemzetközi film- és zeneipar az internetszolgáltatók fenyegetésével próbálja ellehetetleníteni a torrentoldal működését. Kevés sikerrel: a főoldali statisztika szerint jelenleg is 9,5 millió fájl töltődik le a világ torrentezőnek gépeire a Piratebay trackerének segítségével.

Az első bírósági per után az oldal Svédországból ukrán szerverekre költözött, majd amikor onnan is elüldözték őket, Hollandiába, egy volt NATO-atomburkenben működő német szolgáltatóhoz. Most egy német bírósági döntés értelmében innen is távozniuk kell, és úgy néz ki, nemigen van Európában olyan szolgáltató, ami otthont és sávszélességet biztosítana a kalózoknak, és ezzel magára vonná a szórakoztatóipar óriáscégeinek haragját.

 

Itt jön a képbe a Piratpartiet, vagyis a svéd kalózok pártja, ami a tavalyi EP-választásokon 7,1 százalékot ért el, ezzel az ország harmadik legnagyobb politikai erejévé vált, és két képviselője van az Európai Parlamentben. A párt vezetői felajánlották a Pirate Bay üzemeltetőinek, hogy átveszik a szerverek kiszolgálását, amelyeket így a képviselőik mentelmi joga védene, és akár a svéd parlamentben is működhetnének. Már ha a kalózok elfogadják az ajánlatot, és a szeptemberi választásokon a párt eléri a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

A párt vezetői az Aftonbladet című svéd lapban tették közzé ajánlatukat, amiben a torrentoldalt a szólásszabadságért küzdő hősöknek, a szórakoztatóipar vezetőit pedig bűnözőknek nevezik. „A politikusok nem látják az összefüggést a fájlcserélő kultúra, és az egészen közeli jövő technológia és ipari fejlődési útja között. Az internet ugyanolyan fontos a mindennapi élethez, mint a víz vagy az elektromosság, és az internet szabadságának megőrzése a kulcs Svédország jövőjéhez" - írták a kalózpárt képvidelői.

 

Tovább az eredeti cikkhez

Tech rovat cikkei

Éppen lakható exobolygót találtak

A földinél tízszer sűrűbb szén-dioxid atmoszféra üvegházhatása kellene ahhoz, hogy a folyékony víz stabil legyen a Gliese 581d planétán. A távoli bolygó a Lakhatósági Zóna külső határvidékén kering, és nem kizárt, hogy az élethez szükséges viszonyok is megjelentek rajta. tovább..

Ismét azeri hackerek garázdálkodtak a magyar weben

Ismeretlen azerbajdzsáni hackerek törték fel július 7-én szerdán a Pest Megyei Agrárkamara honlapját, ahol Örményországnak szóló, gyalázkodó szöveget helyeztek el. Tavasszal egy ismert azeri hackercsapat alakított át hazai honlapokat. tovább..

Sikerült feltörni az iPhone 4-et

Kedd este óta hivatalosan is feltörhető az új iPhone, mostantól bármelyik szolgáltató hálózatába be jelent jelentkezni a mobillal. tovább..

100 millió dollárt adott titokban a Google a Farmville fejlesztőjének

A Google komolyan gondolja a Facebook trónfosztására szőtt terveit: a legmenőbb közösségi alkalmazásokat gyártó Zynga játékfejlesztő elcsábításával kezdené a háborút. tovább..

Aktuális ajánlataink