| Több

Szilánkok 7.

Mama mesél - Kiss Lászlóné - Novella

Néha téved az ember 

Az okos Gáborka 

A tonhal 

Néha téved az ember

Emmánál a férje pontosan egy negyed évszázaddal volt idősebb. Mikor összekerültek Dezső 55 éves volt, de 10 évvel fiatalabbnak látszott. Jó módot tudott biztosítani a fiatal feleségének. Mind a kettőjüknek, ez a második házassága volt. Emma a kis fiát az anyja gondjaira bízta. Dezsővel kezdetben jól éltek. A férfi Emmát a tenyerén hordta. Kényeztette, kiszolgálta és ő, ezt el is várta. Sokat utaztak, szórakoztak. A férfi ahová lehetett, a feleségét mindig magával vitte. Egy alkalommal egy vállalati bulin ismerte meg Emma, Dezső egy munkatársát, Rudit. Ettől kezdve, nem érezte jól magát a férje mellett. Megkereste Rudit telefonon, aki örömmel beleegyezett egy találkozásba. Ezután kezdetben ritkán és csak rövid időket, később egyre gyakrabban és hosszú órákat töltöttek együtt. Ez már a férjnek is feltűnt, de mikor megtudta, hogy miről van szó belátta, hogy nem tud ellene tenni, hiszen Rudi csaknem 20 évvel fiatalabb nála. Így hát szemet hunyt, kénytelen volt elhinni a felesége rengeteg túlórázását, később a két napos kiszállásait. Egy idő után Emma maga mesélte el a szerelmi kapcsolatát Rudival. Végezetül flegmán odavetette, ha a férjének kifogása van ellene, akkor Rudihoz költözik. Dezső azonban nem kifogásolt, vállalta, hogy az eddigi szerepkörben megmarad vele.

Jóval később, viszonylag rövid betegeskedés után Dezső, 78 éves korában elhunyt. Emma csak a divat kedvéért gyászolta. Egyébként úgy érezte, hogy most kezdődik számára igazán az élet. Ledöbbent, mikor Rudi az összeköltözési javaslatára, azt mondta, hogy: „minden továbbra is így jó, ahogyan eddig csinálták! Miért kellene ezen változtatni?” Tehát csak annyi lett a változás, hogy szabadon határozhatták meg, hogy mikor melyikük lakásában töltik az éjszakát, hetenként 1-2 alkalommal. Így telt el néhány év. A nyári szabadságukat együtt töltötték Olaszországban.

Egyszer Emma összetalálkozott Rudinak egy kollégájával, ő felhívta a figyelmét arra, hogy van náluk egy Zsuzsa nevű elvált asszony, aki nagyon igyekszik a férfi figyelmét magára terelni és úgy néz ki, hogy nem is sikertelenül. Emma ezen csak nevetett és fennhéjázó magabiztossággal a következőket mondta: „azt hiszi, hogy most megijesztett engem!? Pedig 15 év alatt volt szerencsém ahhoz, hogy az én Rudim kapacitását megismerjem és azt kontrollálni is tudjam!”Azért hazafelé menet, Emma egy kicsit eltűnődött ezen a beszélgetésen. Estére várta Rudit magához. Elhatározta, hogy a vacsorával most jobban kitesz magáért, mint eddig. Ettől egy kissé megnyugodott. Sietett haza. Szépen megterített és gondosan asztalra rakta a sok finomságot. Virág és gyertya sem hiányzott. Egy új, érzelemben gazdag CD-lemezt is elővarázsolt. Az órára nézett, Rudi késik, ez nem jellemző rá. Ideges lett. Feltárcsázta a lakás számát, de nem vette fel senki. Többször próbálkozott, de eredménytelenül. Elment a férfi lakására, nem nyitottak ajtót. Egy szörnyű, álmatlan éjszaka után, reggel bement Rudi munkahelyére. Ott sikerült megtudni, hogy Rudi Zsuzsával egy hónapra Olaszországba utazott vakációzni.

Az olaszországi utazás befejezése után, Zsuzsa feladta a lakását és Rudihoz költözött.

Az okos Gáborka

Gáborka itt nálunk, nagyon jól érezte magát,
Mindenhova követte ő, Évit, papát és a mamát.
Voltak kerti szerszámai ásó, kapa és gereblye,
Boldogan játszott azokkal, a 600 négyszögöles kertbe'.

Egy meleg nyári délután, kint kapált a Pista bácsi,
Gáborka felfigyelt arra, amint izzadtságát törli.
Megkérdezte, hogy miért kell ilyen melegben kapálni,
„Papa korán reggel szokott a traktorral szántogatni!”

„Sajnos nekem nincs traktorom, azért kell most is kapálni,
Bármennyire melegem van, ezt nem lehet abbahagyni.”
„Van megoldás Pista bácsi, lehet másként is csinálni,
Úgy gondolom a traktorát adja kölcsön a Dezső bácsi!”

A tonhal

A háziakkal olyan megállapodás született, hogy Irén és Laci a külön bejáratú szoba mellé még a fürdőszobát használhatják, de a konyhát nem. A fürdőszobát úgy lehetett megközelíteni, hogy ki kellett menni a szobájukból a függőfolyosóra, elsétálni a bejárati ajtóig és az előszobából nyílt a fürdőszoba. Hetenként egyszer volt meleg víz, máskor csak hideg víz volt, télen, nyáron egyaránt.

A beköltőzés utáni első estéken hideg vacsorát fogyasztottak, de ezt nem találták kielégítőnek. Így elhatározták, hogy berendezkednek legalább tea főzésre és esetenként egy egyszerűbb meleg étel elkészítésére. Vásároltak egy elektromos rezsót egy főzőlappal, tálcát, edényeket és néhány élelmiszert. Vacsorára sült tonhalat, kenyérrel, savanyúsággal és citromos teát terveztek.

Mikor hazaértek ki volt téve egy tábla a liftre, hogy nem működik, ez eddig még mindig így volt. De később is volt szerencséjük tapasztalni, hogy ez szinte általános. Pedig a 4,5m-es lakótér belmagassággal számolva, a negyedik emeleti lakáshoz sok lépcsőn kellett fellépkedni. Otthon Irén elmosta az új edényeket és a tálcát. Felszeletelte a tonhalat és ekkor vette észre, hogy nem vettek sót. Közeli élelmiszerbolt már nem volt nyitva, kölcsönkérni nem akartak. Így, egy kis citrom ízesítéssel fogyasztották el a tonhalat. Az első, közös, meleg vacsorájukat.

Mama mesél rovat cikkei

Lacikám 90-dik születésnapjára

Nem tudom, hogy meghatódjak, vagy tréfálkozzak most veled?Hogy szeretettel, vagy mókásan, írjam én a versemet!Annyi minden történt velünk, az első találkozásunk óta,Több kötetnyi könyv lehetne, és nem csak néhány strófa. tovább..

Szilánkok 11.

Legyünk mértéktartók a dicsérettel  A darázs  Telepátia  tovább..

Szilánkok 10.

Asszonysoros Gyerekszáj 5. Vörös rózsa a szerelem jelképe tovább..

Szilánkok 9.

Így is lehet szeretni?  Gyerekszáj  Két házasság?  tovább..

Aktuális ajánlataink