| Több

Szilánkok 2.

Mama mesél - Kiss Lászlóné - Novella

A tiltott fának a gyümölcse 

Gyerekszáj 

A rántott csirke

A tiltott fának a gyümölcse


Eszter családja semmiben sem különbözött a faluban a többiektől. Sok gyermekes családnak számítottak. A szülők dolgos, szorgalmas emberek, akik korán belefáradtak a hétköznapok gondjaiba. Mindenben belefértek az átlagba, senki nem vette észre őket. Egyhangúan élték egyszerű kis életüket. Eszter messze kilógott ebből a sorból, mintha csak véletlenül került volna közéjük. Egyetlen családtagra sem hasonlított. Ellentétben a többiektől, ő szép volt, nagyon szép. Tudatában volt ennek. Megszokta, hogy mindenki bámulja és ez magabiztossá tette. Ringó járásáról már messziről fel lehetett ismerni. Mindenkihez volt egy-két jó szava, egy barátságos mosolya. Ha tehette, úgy nevetett, mint aki tudja, hogy érdemes a fogait mutogatni. Mikor a szép érzéki szája zárva volt, akkor is a szemeiben vibrált a jó kedv.

Egy tavaszi vasárnap a miséről hazafelé tartott, amikor meglátta őt Tibor, aki egy volt iskolatársát jött meglátogatni. Attól kezdve Esztert árnyékként követte. Viszonylag rövid ismeretség után házasságot kötöttek. Szorgos munkával és családi összefogással kellemes otthont teremtettek maguknak, ahol állandó vendég volt a boldogság kék madara. Szaporodott a család először egy fiúk, majd egy lányuk született. Esztert a férje a tenyerén hordta és ő vidámabb és szebb volt, mint valaha. Egy este, mikor Tibor hazajött a munkából a felesége, sírva mondta el, hogy megint gyereket vár és el akarja vetetni. Tibor azonban nem engedte. Megszületett hát a kis Pistike, aki azonnal gyanút ébresztett a férjben. Később ez a gyanú bizonyossággá vált mindenki előtt, mert ez a fiúcska megszólalásig hasonlított Vári Géza tanárra. Miután a falú népe a szájára vette ezt a dolgot, Váriné is megnézte a gyereket és azonnal az édesanyjához költözött. Ez nagy port vert fel, de még ennél is nagyobbat, mikor Tibor is elhagyta a hőn szeretett asszonyt a gyermekeivel együtt.

Szóval szétesett a család Eszter egyedül maradt a három kis gyerekkel. Nem tudta mitévő legyen. Egy alkalommal a bölcsődében véletlenül a következőket hallotta. A dadus szólt Pistikéhez valamit, de Gézukának szólította. Erre az egyik anyuka megkérdezte: ez a kisfiú ugye a Vári tanár úr kisfia, mert nagyon hasonlít rá. Igen, igen válaszolt a dadus nevetve, csak az a baj, hogy a gólya tévedésből nem a feleségnek szállította!

Ez a beszélgetés Esztert mélyebb gondolkozásra késztette. Mi lesz, ha Pistike nagyobb lesz és naponta ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket kell hallani! Néhány nap alatt döntött. Mindent eladott és egy távoli városba száműzte magát a három gyermekével, ahol senki sem ismeri őket és új életet kezdhetnek.

A szép Eszter becsülettel, egyedül felnevelte a gyermekeit és nem ment újra férjhez, pedig több kérője is akadt.

Gyerekszáj

1.

Zolika, mint azt a bátyjai teszik, a kézenállással kísérletezik.
Lába lendülettel magasba repül, álla koppanva a padlóra kerül.
Én a gyermeket gyorsan felemelem, szeretettel magamhoz ölelem.
Zolikám, így tornázni nem szabad, szerencséd, hogy nem verted ki a fogad.
A kis kópé ujját az állára teszi, és mosolyogva, csendesen megjegyzi,
Szerencsém van, de csak azért tudom, mert a fogamat nem itt kívül tartom.

A rántott csirke


Az 50-es évek elején még voltak kedvenc ételeinkről, olyan álmaink amik ritkán teljesültek. Ilyen volt Irén életében például a rántott csirke. Sokkal többször vágyott rá, mint ahányszor sikerült az asztalra varázsolni. Lacival mikor összeházasodtak , bizony voltak kezdeti nehézségeik. Albérletben laktak, nem volt éléskamrájuk, akkor még hűtőszekrényük sem. Nem voltak edényeik, élelmiszerkészletük. Egyszóval semmijük sem volt. Amit vásároltak a kicsi szobájukban kellett tárolni. Persze szabadidejük sem volt, mindig igyekezni kellett. Viszont akkor még voltak élelmiszerjegyek szép számmal. Példának okáért húst csak jegyre lehetett vásárolni.

Irén kiment a piacra körülnézni, hogy mit tud főzni első ebédnek. Nem volt nagy választék. Második fogásnak kelkáposzta főzeléket tett az asztalra fasírozottal. Mikor Laci meglátta megrázkódott, egy kellemetlen „brrr” hang kíséretében. Irén sírva fakadt. Laci nem győzött magyarázkodni, hogy milyen kedvezőtlen tapasztalatai vannak a kelkáposztával kapcsolatban. Ezután háromszor evett Irén első főztjéből és azóta is szívesen eszi a kelkáposzta főzeléket.

Egy vasárnapi ebédnek csirke került az asztalra. Az aprólékból leves, finom metélttel, majd rántott csirke, burgonya körettel és fejes salátával. Minden remekül sikerült. Jó hangulatban falatoztak. Irén a férje tányérjára tett egy fél csirke mellett és egy combot, ő pedig megette a két darabnak szeletelt farhát részt. Este a déli maradékból vacsoráztak. Egy comb azonban maradt, Irén reggel munkába menet mondta Lacinak, hogy egye meg. De az bizony este is ott volt az asztalon. Irén ragaszkodott hozzá, hogy a férje fogyassza el. Laci viszont folyton azt hajtogatta, hogy ő ette meg az összes húst, míg neje csak a csontokat szopogatta. Nem tudtak egyezségre jutni. Másnap reggelre szép szőrős penész bundában ékeskedett a panír felett a rántott csirkecomb. Megszűnt az alkudozás, sajnos ki kellett dobni, ezt a finom falatot.

Ez ma már csak emlék, de Irén és Laci a legszebbek között emlegetik!

Mama mesél rovat cikkei

Lacikám 90-dik születésnapjára

Nem tudom, hogy meghatódjak, vagy tréfálkozzak most veled?Hogy szeretettel, vagy mókásan, írjam én a versemet!Annyi minden történt velünk, az első találkozásunk óta,Több kötetnyi könyv lehetne, és nem csak néhány strófa. tovább..

Szilánkok 11.

Legyünk mértéktartók a dicsérettel  A darázs  Telepátia  tovább..

Szilánkok 10.

Asszonysoros Gyerekszáj 5. Vörös rózsa a szerelem jelképe tovább..

Szilánkok 9.

Így is lehet szeretni?  Gyerekszáj  Két házasság?  tovább..

Aktuális ajánlataink