| Több

Indul a blockbuster szezon

Szerző: Kiri

A nyár beköszöntével nem csak a strandok, de a mozitermek is megtelnek. Ezt a májustól nyár végéig tartó időszakot hívják filmes berkekben blockbuster szezonnak.

Blockbusternek a szaksajtó a legpopulárisabb, és legnagyobb bevételt elérő tömegfilmeket nevezi. A kifejezés egyébként nem újkeletű, annak idején színházi körökben használták, azóta azonban átvette ezt a filmszakma is. Egészen pontosan 1975-ben, Steven Spielberg nagysikerű horrorjára, a Cápára aggatták először ezt a jelzőt. Manapság két fajtáját lehet megkülönböztetni a blockbustereknek. Az egyik az a film, amiről már jóval megjelenése előtt bizonyossággal tudni, hogy az lesz. Ennek több oka lehet: valamilyen nagysikerű előd folytatásáról van szó, vagy óriási költségvetésből készül, és sok ígéretes előzetes mutatnak be, vagy korábbi sikerfilmek rendezője készíti, és így tovább. A másik fajta blockbuster a meglepetés kategóriájába tartozik, senki sem számít rá, mégis óriási sikert arat a jegypénztáraknál. Sokat dobhat egy alacsony költségvetésből készülő viszonylag ismeretlen színészekkel dolgozó filmen egy esetleges Oscar nominálás. Ez utóbbira láthattunk is a közelmúltban példát, hiszen a Slumdog Millionaire bevételei az Oscar jelölések kihirdetése, illetve maga a díjátadó lezajlotta után növekedtek meg jelentős mértékben. Ha egy film, viszonylag rövid idő alatt eléri a 100 millió dolláros bevételi határt az Egyesült Államokban, akkor azt blockbusternek hívják.

Az idei felhozatal

 Az idei blockbuster szezon elkezdődött már, a Halálos iramban 4. részével, amelynek egyszerűen a Halálos iram címet adták a készítők. Az első rész után újra visszatért a kopasz akcióhős Vin Diesel, aki éktelen haragra gerjed, s bosszúra szomjazva nyomja tövig a gázpedált, miután barátnőjét meggyilkolják. Egy másik trilógiai is folytatódik, s ugyan az X-Men sorozat már véget ért, készítettek egy spin-off epizódot, amelyben a Wolverine (Farkas) játssza a főszerepet. Siker esetén további részek várhatóak, a fontosabb szereplőkkel. Június 4-én aztán bemutatásra kerül, az év talán egyik legjobban várt filmje, egy újabb negyedik rész. A Terminator: Salavation végre arról fog szólni, amivel már az első rész óta kecsegtetnek bennünket: elérkezik az apokalipszis, s John Connor csatába vezeti a népét. Az előzetesek alapján a rendező McG nagyon odatette magát, és a tavaly még Sötét Lovagként igazságot osztó Christian Bale is telitalálatnak tűnik a főszerepre. Állítólag egy cameo erejéig Schwarzeneggert is láthatjuk majd azért. Aztán június végén jön még egy folytatás, amely - ha lehet - látványosság terén még talán a Terminatort is túl fogja szárnyalni. A Transformers 2 : Revenge of the Fallen ott folytatódik ahol két évvel ezelőtt abbahagyták. Újabb nagy-nagy gonosz robotok érkeznek a földre, s bizony Optimus fővezérnek ezúttal is fel kell kötnie a gatyát. Természetesen segítségére lesz az ezúttal már jóval tökösebb Shie Labeouf, de Megan Fox valószínűleg ezúttal is csak az átlagosnál jóval hosszabb combjait tudjak bevetni az átalakulók ellen. Azt pedig csak remélhetjük, hogy Michael „Awesome" Bay ezúttal nem viszi túlzásba a napfelkeltében csókolózós jeleneteket. Hogy a nevetni vágyóknak is meglegyen a nyári mosolyadagjuk, arra Sacha Baron Cohen neve a garancia. Az Ali G, és a Borat ezerarcú sztárja ezúttal egy újabb, már az előzetesek alapján nagy port kavaró filmmel, a Brüno-val jelentkezik. Ezúttal egy meleg srácot alakít, kinek kalandját, arcpirító, gyomorforgató, képtelen jeleneteken keresztül követhetjük végig. Még mindig csak a nyár második felénél tartunk, amikor varázsseprűjén berepül a vásznakra a „márnemisolyanifjú" varázsló, hogy (a mostani állás szerint) utolsó kalandját is végig izgulhassuk. A Harry Potter és a Félvér Herceg  július 23-tól látható. Valószínűleg a nyári forróságot enyhítendő időzítették a Jégkorszak 3 premierjét július végére, mindenesetre biztosan egy az egész családnak ajánlható kacagtató mesével lesz dolgunk.

Transformers 2

Egy biztos tehát, a nyár borúsabb napjaira is megvan a programunk, ha felkeresünk egy közeli mozitermet, hiszen idén nem akármilyen filmek várnak ott bennünket.

Kultúra rovat cikkei

Angyalok erdeje

Egyedülálló és ráadásul látványos jótékonysági kezdeményezés részesei lehetnek azok, akik ellátogatnak a Felvonulási térre december 6. és január 6. között. A rendezvény fő ékessége az az ötszáz darab díszesen felöltöztetett karácsonyfa, melyet különböző vállalkozások, cégek állítanak fel egy – egy, a közjót képviselő ügy szolgálatában. tovább..

„Számkivetettként kell élnem"

 Írja le így Beethoven a nagyothallók teljes szociális elszigetelődésnek jellemző vonásait, a nagyot hallást, mint betegséget. Valószínűleg a mai orvostudomány tudott volna rajta segíteni. „Mire meghalok..., arra kérem Önt (az orvosát, Prof. Dr. J. Adam Schmidt) nevemben, hogy írja le pontosan a betegségemet, ... hogy legalább velem megbékülhessen a világ halálom után ..." Ezeket írja Ludwig van Beethoven 1802-ben, épp 32 évesen, a Heiligerstadt-i végrendeletében. tovább..

Robbie Williams újra a Take Thatben

Az énekes 15 év után visszatért, hogy elkészítsék közös albumukat.Robbie Williams és a Take That négy tagja - Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange és Mark Owen - tavaly szeptemberben találkoztak, hogy új albumot készítsenek. tovább..

Nálunk is rekordot döntött a vb-döntő

Magyarországon minden második tévén a foci vb döntője ment vasárnap este, a spanyoloknál és a hollandoknál kis túlzással az egész ország látta a meccset. A FIFA mellett a tévések is sikerként könyvelhetik el az egy hónapos eseményt. tovább..

Aktuális ajánlataink